PLAN ZAJĘĆ:
![]() |
Reforma szkolnictwa zawodowego wprowadziła od września 2012, w miejsce szkół dla dorosłych, nową formę kształcenia - kwalifikacyjny kurs zawodowy (KKZ). Kwalifikacyjny kurs zawodowy to kurs prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji. Ukończenie tego kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoba, która ukończy kwalifikacyjny kurs zawodowy i zda egzamin, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie. Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w określonym zawodzie np. sprzedawca, technik handlowiec, będzie mogła otrzymać osoba, która posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (odpowiednio wykształcenie zasadnicze lub średnie) oraz zda egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, czyli posiada świadectwa potwierdzające uzyskanie kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie. |
Wykaz kwalifikacji/ kursów kwalifikacyjnych planowanych i realizowanych w Zespole Szkół CKP i CKU w Miętnem:
|
|||
Oznaczenie |
Nazwa kwalifikacji/ |
Nazwa zawodu |
Czas kształcenia |
R.03 |
Prowadzenie produkcji rolniczej |
ROLNIK |
3 semestry |
R.16 |
Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej |
TECHNIK ROLNIK |
2 semestry |
R.06 |
Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie |
TECHNIK AGROBIZNESU |
2 semestry |
A.18 |
Prowadzenie sprzedaży |
SPRZEDAWCA |
3 semestry |
A.22 |
Prowadzenie działalności handlowej |
TECHNIK HANDLOWIEC |
2 semestry |
T.06 |
Sporządzanie potraw i napojów |
KUCHARZ |
3 semestry |
T.15 |
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
TECHNIK ŻYWIENIA |
2 semestry |
R.05 |
Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych |
OGRODNIK |
3 semestry |
R.18 |
Planowanie i organizacja upraw ogrodniczych |
TECHNIK OGRODNIK |
2 semestry |
DOKUMENTY:
Warunkiem przyjęcia na KKZ jest złożenie kompletnej dokumentacji, na którą składają się:
Nauka na kursie jest bezpłatna.
Jedyny koszt, to 70 zł opłaty na Radę Rodziców (po uruchomieniu kursu).
ABSOLWENCI UZYSKUJĄ:
Opisy zawodów znajdują się w zakładkach przyporządkowanych do zawodu.
Podanie do pobrania - pobierz
HARMONOGRAM ZJAZDÓW KKZ
[R.3] ; [A.18] ; [T.15]
I ZJAZD 17 – 18.09.2016r.
II ZJAZD 24 – 25.09.2016r.
III ZJAZD 01-02.10.2016r.
IV ZJAZD 08-09.10.2016r.
V ZJAZD 29-30.10.2016r.
VI ZJAZD 05-06.11.2016r.
VII ZJAZD 19-20.11.2016r.
VIII ZJAZD 03-04.12.2016r.
IX ZJAZD 17-18.12.2016r.
X ZJAZD 14-15.01.2017r.
XI ZJAZD 21-22.01.2017r.
XII ZJAZD 28-29.01.2017r.
Technik agrobiznesu 331402
Kwalifikacje: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Absolwent kursu będzie posiadał następujące umiejętności:
- organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą,
- obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem,
-prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych,
- prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Praca: przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego, firmy handlowe, usługowe i produkcyjne, obsługa ruchu turystycznego, marketing i sprzedaż produktów rolniczych i spożywczych, usługi techniczne, finansowe i bankowe rynku rolnego oraz weterynaryjne, urzędy administracji samorządowej. Technik agrobiznesu może również prowadzić własne przedsiębiorstwo agroturystyczne lub rolne o dowolnej wielkości.
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy |
30 |
PDG - Podstawy działalności gospodarczej |
30 |
JOZ - Język obcy w agrobiznesie |
30 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne |
30 |
OMZ - Organizacja małych zespołów |
30 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo – leśnego z ochroną środowiska |
|
Produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych |
95 |
Podstawy ekonomiki agrobiznesu |
95 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej |
|
Prowadzenie produkcji roślinnej |
216 |
Prowadzenie produkcji zwierzęcej |
216 |
Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie |
218 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie |
|
Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie |
120 |
Planowanie przetwórstwa żywności |
120 |
Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie |
120 |
RAZEM: |
1350 |
Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin |
Strona 1 z 2