W Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie odbyło się szkolenie dla szkół gastronomicznych w ramach programu „ Szef dla młodych talentów”. Nie mogło tam zabraknąć i naszych uczniów!
W dniu 16.03.2018r. grupa żywieniowców i hotelarzy naszej szkoły miała okazję uczestniczyć w tym ciekawym wydarzeniu i poszerzyć swoje umiejętności.
Podczas „Vademecum sommeliera wodnego” prowadzonego przez Matiasa Glusmana, sommeliera wodnego i eksperta Coca-Cola, można było poznać rodzaje wód pitnych i ocenić ich smak. Kolejny wykład na temat wołowiny przybliżył system QMP.
Następnie Piotr Zych i Wim Van Damme zaprezentowali owoce morza i innowacyjny sposób ich transportu i przechowywania. Uczestnicy poznali owoce morza takie jak: homary, pająki morskie, małże brzytwy, małże świętego Jakuba, ośmiornice, kalmary. Te niecodzienne produkty, w większości żywe, można było dotknąć, ocenić ze względu na różne cechy świeżości.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny Pawła Serafina, szefa kuchni Akademii Inspiracji. Zaciekawieni uczestnicy sami mogli przyrządzić potrawy pod okiem specjalisty z mniej popularnych produktów, a następnie efektownie je zaserwować.
Podczas całego szkolenia najbardziej aktywni uczestnicy otrzymywali upominki, więc nasi uczniowie do Miętnego przywieźli kolekcję różnych gadżetów. Nie tylko drobnych - uczennica 3TŻ wygrała profesjonalny strój roboczy! Gratulujemy!
Paulina Mazurek