Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/server835645/ftp/migracja/zsrmietne.cal24.pl/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 90
Zespół Szkół w Miętnem koło Garwolina - MIKSER KULINARNY W WARSZAWIE

Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   zsmietne@mietne.edu.pl    BIP  

1 8a868Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie odbyło się  szkolenie dla szkół gastronomicznych w ramach programu „ Szef dla młodych talentów”. Nie mogło tam zabraknąć i naszych uczniów!

W  dniu 16.03.2018r.  grupa żywieniowców  i hotelarzy naszej szkoły miała okazję uczestniczyć w tym ciekawym wydarzeniu i poszerzyć swoje umiejętności.

Podczas „Vademecum sommeliera wodnego” prowadzonego przez Matiasa Glusmana, sommeliera wodnego i eksperta Coca-Cola,  można było poznać rodzaje wód pitnych i ocenić ich smak.  Kolejny wykład na temat wołowiny przybliżył system QMP.

Następnie Piotr Zych i Wim Van Damme zaprezentowali owoce morza i innowacyjny sposób ich transportu i przechowywania. Uczestnicy poznali owoce morza  takie jak: homary,  pająki morskie, małże brzytwy, małże świętego Jakuba, ośmiornice, kalmary. Te niecodzienne produkty, w większości żywe, można było dotknąć, ocenić ze względu na różne cechy świeżości.

Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny Pawła Serafina, szefa kuchni Akademii Inspiracji. Zaciekawieni uczestnicy sami mogli przyrządzić potrawy  pod okiem specjalisty z mniej popularnych produktów, a następnie efektownie je zaserwować.

 Podczas całego szkolenia najbardziej aktywni uczestnicy otrzymywali upominki, więc nasi  uczniowie do Miętnego przywieźli kolekcję różnych gadżetów. Nie tylko drobnych - uczennica 3TŻ wygrała profesjonalny strój roboczy! Gratulujemy!

                                                                                                                     Paulina Mazurek

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.