Tematem przewodnim Miksera Kulinarnego, który odbył się w dniu 26.03 2018 roku było surf and turf, czyli połączenie wołowiny i owoców morza. W edukacyjnym spotkaniu udział wzięło 270 uczniów szkół gastronomicznych, w tym uczniowie Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem.
Na uczestników spotkania, w ramach programu Szef dla Młodych Talentów czekały aż cztery bloki tematyczne. Szkolenie o owocach morza poprowadzili Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w MAKRO oraz Wim Van Damme z Le Petit Pêcheur. Zaprezentowali oni takie produkty, jak m.in. ostrygi, małże okładniczki, vongole czy mule oraz opowiedzieli o innowacyjnym sposobie transportu skorupiaków. Alicja Wierzbicka i Józef Wojewódzki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego przybliżyli młodzieży sposoby hodowli, klasyfikacji i pakowania wołowiny oraz system certyfikacji QMP (Quality Meat Program). Natomiast sommelier wodny i ekspert Coca-Cola Matias Glusman wyjaśnił, dlaczego woda jest ważną kategorią w branży HoReCa i zaprosił do degustacji wody Kropla Delice.
Specjalny pokaz kulinarny, z wołowiną i owocami morza w roli głównej, poprowadził Paweł Serafin, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Wspólnie z uczestnikami przygotował, m.in. polędwicę wołową z małżami św. Jakuba, panko i szparagami czy szponder wołowy z aronią, skorzonerą i sosem porto.
Na najbardziej aktywnych uczestników spotkania czekały nagrody, m.in. odzież kuchenna przygotowana przez partnera programu – firmę ChemaN.
Młodzi kucharze mieli także okazję sprawdzić swoją wiedzę w teście. Na dwie osoby, które zdobędą najwyższy wynik, czekała specjalna nagroda – tygodniowy staż w hotelu Bristol w Warszawie. Jednym ze zwycięzców była Julia Belka z klasy IV Technikum Żywienia.
Staż Julki rozpoczął się 1 września, a jego celem było zapoznanie się z funkcjonowaniem hotelu luksusowego Bristol. W trakcie stażu Julia poznała strukturę organizacyjną hotelu, obowiązujące przepisy i procedury oraz tok pracy w dziale gastronomii. W kuchni miała możliwość poznania standardów przygotowania posiłków dla gości i pracowników hotelu. Odbyła też szkolenia wprowadzające do organizacji oraz z bezpieczeństwa i higieny pracy.
Gratulujemy Julii!
Oprac. Jolanta Nafalska