Dnia 25.09.2018 roku uczniowie technikum żywienia uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Tematem przewodnim zajęć była kuchnia staropolska, która obfitowała w zaskakujące połączenia smakowe, łączyła tradycję Zachodu z wyraźnymi smakami Wschodu.
Uczestnicy warsztatów mogli poznać historię Polski z okresu baroku oraz przyrządzić - pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy - dania, które nie tylko smakiem ale i sposobem wykonania różniły się od potraw współczesnych. Przyszli żywieniowcy nauczyli się jak filetować ryby, jak przygotowywać octy, oleje, kiszonki, które gościły na siedemnastowiecznym stole. Na koniec zajęć wszyscy wspólnie usiedli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Była to uczta dla oczu i podniebienia.
Po posiłku przyszedł czas na spacer po pałacowym ogrodzie, w którym rosną aromatyczne zioła i dojrzewają owoce.
Warsztaty w wilanowskim pałacu były bardzo ciekawą lekcją, którą każdy z uczestników długo zapamięta, a zdobytą wiedzę wykorzysta w zawodzie.
tekst Justyna Kępka, zdjęcia Jolanta Nafalska