Kolejna grupa 16 uczniów naszej szkoły, pod opieką nauczycieli: Agnieszki Biedrunki - Ujma i Sabiny Benickiej wróciła z dwutygodniowego stażu zawodowego we Włoszech finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, realizowanego na zasadach programu Erasmus+.
Uczennice z technikum żywienia i usług gastronomicznych swoje kompetencje zawodowe doskonaliły w lokalnych restauracjach specjalizujących się w umbryjskiej kuchni regionalnej: Ristorante Sabatin, Ristorante del Mercato, Ristorante Apollinare, Cuore &Sapore.
Uczniowie technikum hotelarstwa zdobywali doświadczenia zawodowe w renomowanych hotelach Spoleto: Hotel Arca⃰ ⃰ ⃰ , Hotel Carleston⃰ ⃰ ⃰ , Hotel dei Duhi ⃰ ⃰ ⃰ ⃰ .
W gospodarstwie agroturystycznym Tommaso Coricelli, posiadającym również certyfikat „BIO Agriturismo” - gospodarstwo ekologiczne, umiejętności obsługi i naprawy pojazdów i maszyn rolniczych doskonalili uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Mieli również możliwość obserwowania i wykonywania prac pielęgnacyjnych w winnicy
i w gaju oliwnym.
W tym samym gospodarstwie agroturystycznym, uczniowie technikum urządzeń i systemów energetyki odnawialnej uczestniczyli w kompletowaniu materiałów do realizacji projektu instalacji oświetleniowej, obserwowali i wykonywali prace pomocnicze przy montowaniu oświetlenia ledowego w części rekreacyjnej gospodarstwa agroturystycznego.
Prace asystenckie w firmie Ferramenta BONFE` wykonywali uczniowie z technikum samochodowego. Mieli możliwość poznania oferty narzędzi, przyrządów i urządzeń do obsługi i naprawy pojazdów samochodowych.
Na zakończenie stażu, każdy uczestnik otrzymał Certyfikat odbycia stażu oraz Europass - Mobilność potwierdzający nabyte kwalifikacje zawodowe - honorowany na terenie całej Unii Europejskiej.