Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/server835645/ftp/migracja/zsrmietne.cal24.pl/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 90
Zespół Szkół w Miętnem koło Garwolina - KULINARNY KĄCIK. SPRAWDZILIŚMY – POLECAMY!

Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   zsmietne@mietne.edu.pl    BIP  

120301992 372341827504921 7386980999711999993 n 70c1eWe wrześniu na zajęciach praktycznych w pracowni gastronomicznej powstało kilka różnych słodkości. Jedną z nich, wykonaną przez uczniów klasy 2 TŻ g  był  tort croquembouche.

Spróbujcie, podajemy sprawdzony przepis!

Tort Croquembouche to oblane karmelem ptysie (profiterolki) wypełnione crème pâtissière (waniliowym kremem budyniowym), sklejone i udekorowane nitkami bursztynowego karmelu w kształt stożka (piramidy). Jego nazwa wywodzi się od francuskich słów croque en bouche oznaczających „chrupkie w ustach”. Stworzył go pod koniec 1700 roku francuski cukiernik Marie-AntoineCarême – bardzo szybko stał się jednym z popularniejszych tortów weselnych.

Składniki

  • Ciasto ptysiowe:
  • 180 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • łyżka masła
  • 1/2 l wrzącego mleka
  • ziarenka z laski wanilii
  • Karmel:
  • 700 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krem:Żółtka ucierać z cukrem do momentu uzyskania jednolitej, jasnożółtej puszystej masy. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Cały czas miksując, bardzo powoli wlać gorące mleko. Powstałą masę gotować przez 2–3 minuty, mieszając, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia, lekko schłodzić, a następnie dodać masło oraz wanilię.
  • Ciasto:Zagotować w garnku wodę z solą i masłem, zdjąć z ognia i natychmiast dodać mąkę, mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Delikatnie „posuszyć” masę, ponownie stawiając na ogniu. Następnie przełożyć do miski i dodawać kolejno żółtka, cały czas mieszając. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i rozmieszczać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec przez 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Do momentu aż ciasto z wierzchu będzie twarde i przyrumienione.
  • Karmel: Cukier rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu do uzyskania brązowej masy. Ostudzone ptysie nadziewać kremem, wkłuwając się w nie od spodu. Następnie zanurzać w karmelu. Na paterze lub płaskim, odpowiednio dużym, talerzu układać z ciastek okrąg o stosunkowo dużej średnicy. Następnie na nim trochę mniejszy i tak do momentu umieszczenia wszystkich ptysiów. Udekorować pozostałym karmelem.

Jolanta Nafalska

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.