022017 7ec4a 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technikum 4-letnie

 

Kształcenie zawodowe obejmuje  m.in.:

  • podstawy żywienia i higieny,
  • wyposażenie zakładów gastronomicznych,
  • technologię gastronomiczną,
  • przedsiębiorstwo gastronomiczne,
  • zajęcia praktyczne i praktykę zawodową.

Absolwenci mogą podjąć pracę w:

  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,
  • podstawy żywienia i higieny,
  • wyposażenie zakładów gastronomicznych,
  • technologię gastronomiczną,
  • przedsiębiorstwo gastronomiczne,
  • zajęcia praktyczne i praktykę zawodową.

Ponadto mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich, agroturystycznych.

Naukę można kontynuować na kierunkach: żywienie człowieka, dietetyka, biotechnologia itp.

 

Free Joomla! template by L.THEME