Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/server835645/ftp/migracja/zsrmietne.cal24.pl/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 90
Zespół Szkół w Miętnem koło Garwolina - KUCHNIA MOLEKULARNA W NASZEJ SZKOLE

Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   zsmietne@mietne.edu.pl    BIP  

W dniach 10-13.05 2022r w ZS Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem odbyło się szkolenie uczniów klas trzecich o profilu żywieniowym z kuchni molekularnej. Uczniowie zdobyli wiedzę z zakresu z zagadnień związanych z kuchnią molekularną.

 

Kuchnia molekularna to gałąź gastronomii łącząca sztukę kulinarną i naukę. Znana jest też pod innymi nazwami: gastronomia molekularna, kuchnia modernistyczna, eksperymentalna albo nowoczesna. Powstała jako efekt eksperymentów naukowców – fizyków i chemików – z różnymi sposobami obróbki żywności.

Kuchnia molekularna skupia się na zjawiskach chemicznych i fizycznych, jakie zachodzą podczas obróbki składników potraw. Poznając te zjawiska i mechanizmy, kucharze mogą odkrywać i wykorzystywać techniki kulinarne na rozmaite sposoby, tak aby uzyskać oryginalne, nowe rezultaty kreujące wyjątkowe wrażenia sensoryczne.

Kucharze zajmujący się kuchnią molekularną skupiają się przede wszystkim na zgłębianiu technik, które pozwalają w sposób celowy diametralnie zmieniać konsystencję i wygląd dań, zachowując jednocześnie oryginalny smak potrawy. Klasycznym przykładem takiego zabiegu są np. lody o smaku bekonu, pianka z sosu curry , kawior z soku z pomidora, makaron z zielonej herbaty, czy majonez cytrusowy.

                                                                                                          Jolanta Nafalska

 

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.