W dniach 10-13.05 2022r w ZS Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem odbyło się szkolenie uczniów klas trzecich o profilu żywieniowym z kuchni molekularnej. Uczniowie zdobyli wiedzę z zakresu z zagadnień związanych z kuchnią molekularną.
Kuchnia molekularna to gałąź gastronomii łącząca sztukę kulinarną i naukę. Znana jest też pod innymi nazwami: gastronomia molekularna, kuchnia modernistyczna, eksperymentalna albo nowoczesna. Powstała jako efekt eksperymentów naukowców – fizyków i chemików – z różnymi sposobami obróbki żywności.
Kuchnia molekularna skupia się na zjawiskach chemicznych i fizycznych, jakie zachodzą podczas obróbki składników potraw. Poznając te zjawiska i mechanizmy, kucharze mogą odkrywać i wykorzystywać techniki kulinarne na rozmaite sposoby, tak aby uzyskać oryginalne, nowe rezultaty kreujące wyjątkowe wrażenia sensoryczne.
Kucharze zajmujący się kuchnią molekularną skupiają się przede wszystkim na zgłębianiu technik, które pozwalają w sposób celowy diametralnie zmieniać konsystencję i wygląd dań, zachowując jednocześnie oryginalny smak potrawy. Klasycznym przykładem takiego zabiegu są np. lody o smaku bekonu, pianka z sosu curry , kawior z soku z pomidora, makaron z zielonej herbaty, czy majonez cytrusowy.
Jolanta Nafalska