Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/server835645/ftp/migracja/zsrmietne.cal24.pl/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 90
Zespół Szkół w Miętnem koło Garwolina - Szkolenie z kuchni japońskiej

Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   zsmietne@mietne.edu.pl    BIP  

W maju w Z S w Miętnem odbyło się szkolenie dla młodzieży klas żywieniowych z Panem Dariuszem Stolarczykiem z zakresu kuchni japońskiej. Uczniowie poznali historię jak i tajniki współczesnej kuchni japońskiej.

 

W kuchni japońskiej używa się najczęściej składników takich jak: ryż, tofu, grzyby shitake czy soja. Popularne jest także użycie w kuchni owoców japońskich, np. yuzu, persimmon i gruszka nashi. Kolejnym ważnym składnikiem są glony, np. wakame, powszechnie używane. Co ciekawe, kuchnia japońska nie wykorzystuje wielu przypraw, ale używa za to wiele sosów, którymi przyprawia się potrawy, takich jak: sos sojowy.

A oto przykłady potraw, których przyrządzania uczyli się nasi uczniowie w trakcie szkolenia:

Sushi - tradycyjnie jest to gotowany ryż zaprawiony octem ryżowym (a czasami także solą i cukrem) nazywany w Japonii sushi meshi, zwykle podawany z surowymi dodatkami np. kawałkiem surowej ryby, owocami morza, glonami, warzywami lub japońskim omletem zwanym tamagoyaki. Kawałki sushi podaje się zwykle z sosem sojowym i startym korzeniem wasabi (japońskim chrzanem) i marynowanym imbirem. Najpopularniejsze formy sushi to: nigiri (kulka sushi i dodatek na wierzchu - najczęściej surowa ryba lub owoc morza), futomaki (okrągłę rolki najczęściej zawijane w nori, zwykle składają się z kilku składników), hosomaki czy uramaki.

Ramen - to bulion mięsny, rybny lub warzywny, podawany z makaronem oraz dodatkami. Istnieje nawet kilkadziesiąt wersji tego dania. W Japonii ramen jest traktowany jak fast food i można go zjeść w wielu miejscach. Najpopularniejsze rameny to shoyu (bulion na bazie sosu sojowego), shio (klarowny bulion),miso (bulion na bazie pasty z fermentowanej soi) i tonkotsu (bulion wieprzowy).

Makaron Udon - jest to gruby i sprężysty makaron pszenny. Zwykle podawany z bulionem i dodatkami.

Makaron Soba - jest to cienki makaron gryczany (czasami pszenno-gryczany), ponieważ w języku japońskim słowo soba oznacza grykę.

Młodzież pod okiem trenera uczyła się przygotowywać się w/w potrawy. Były oryginalne, sycące i bardzo smaczne!

                                                                                                                      Jolanta Nafalska

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.