W dniach od 20.06-23.06.2022 r . uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich uczestniczyli w warsztatach barmańskich. Młodzież zgłębiała tajniki pracy barmana. Barman jest osobą, do której należy przygotowywanie różnego rodzaju napojów oraz kompleksowa obsługa klientów odwiedzających danych lokal.
Do podstawowych zadań barmana należy: dbanie o odpowiednie zaopatrzenie lokalu we wszystkie niezbędne produkty najlepszej jakości, nadzór nad ich odpowiednim magazynowaniem, dbanie o zaplecze gospodarcze i przygotowanie miejsca pracy. Barman jest specjalistą od odpowiedniego doboru składników do napojów (zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych), właściwego określania ich proporcji i przygotowywania drinków zgodnie z oczekiwaniami klientów. Musi nie tylko znać przepisy i różne techniki przygotowywania napojów, ale również wykazywać się własną inwencją w modyfikowaniu czy tworzeniu własnych, autorskich mieszanek. Klienci lokali niejednokrotnie wymagają od barmanów doradzenia w wyborze napoju, bądź też oczekują stworzenia drinka dopasowanego do ich gustu.
Obok samego przygotowywania napojów czy serwowania dodatków, istotny jest również sposób sporządzania drinków i ich efektowne podawanie. Obecnie zawód barmana urósł do rangi sztuki, a pokazy tworzenia koktajli i drinków przyciągają klientów swoim nowatorstwem, niezwykłym kunsztem i atrakcyjnością.
Tego wszystkiego uczyła się nasza młodzież pod okiem zawodowego trenera Pana Grzegorza Miąca.
Jolanta Nafalska