Rzeźbienie w warzywach i owocach, czyli carving, to sztuka, która przywędrowała do Europy z krajów azjatyckich, gdzie już od starożytności stanowiła element regionalnej kultury. Używając specjalnie przeznaczonych do tego noży, praktycznie każdy może zacząć tworzyć jedyne w swoim rodzaju rzeźby, które staną się ozdobą stołu i cieszyć będą oko zasiadających przy nim gości.
Tego typu dekoracje spotkać możemy również w restauracjach, na bankietach, dużych imprezach i podczas uroczystości weselnych itp.
Dzięki funduszom unijnym i realizacji projektu, młodzież z klas technikum żywienia i technikum hotelarstwa mogła uczestniczyć w kursie carvingu, który poprowadził Mistrz Polski Carvingu Marek Rybacki. Pan Marek Rybacki to utytułowany i znany w branży gastronomicznej szef kuchni oraz współautor książki o carvingu "Fantazje z warzyw i owoców", jeden z pierwszych promotorów carvingu w Polsce. Tej pięknej sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach uczył się w Tajlandii..
Młodzież w ciągu intensywnego kursu zdobyła podstawowe umiejętności tworzenia dekoracji, które mogą posłużyć zarówno do ozdoby stołów bankietowych, jak i potraw. Każdy z uczestników kursu otrzymał materiały pogłębiające widzę z zakresu carvingu.
Jolanta Nafalska