Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   mietne@wp.pl    BIP  

W dniach od 17.10.2022 r. do22.11.2022 r. w Zespole Szkół w Miętnem odbywały się warsztaty baristyczne pod okiem profesjonalnego baristy Pana Mariusza Grzesika, zorganizowane z projektu unijnego.

W szkoleniu wzięli udział uczniowie klas technikum żywienia i technikum hotelarskiego. Program szkoleń zawierał kurs z podstawowej wiedzy na temat kawy, a także szkolenie z sensoryki w kawie, które rozwija umiejętności wyczuwania różnych smaków i aromatów, dzięki czemu później można z łatwością wyczuwać różnice w ziarnach dobrej jakości. Oprócz tego  Pan Mariusz uczył przygotowywania poprawnego espresso.

Ponadto młodzież uczyła się przygotowywania kawy latte art. Latte art to sztuka malowania na kawie, czyli tworzenia wzorów z mleka na powierzchni kawy. Przy wypracowaniu sobie najlepszej techniki wlewania mleka do filiżanki można namalować cuda! Jedyne co nas może ograniczać to wyobraźnia.

Piękny rysunek to jedno, ale najważniejszym aspektem jest finalny smak kawy. Aby uzyskać odpowiedni smak musimy pamiętać o trzech bardzo ważnych zasadach:

  • Po pierwsze, doskonałe espresso! Espresso jest przecież fundamentem naszej kawy, jeżeli fundament jest do niczego, cała reszta nie ma znaczenia.
  • Po drugie, idealnie spienione mleko! Zwiększamy objętość o ok. 20%, wygładzamy i podgrzewamy do temperatury 65-70 stopni. Następnie zbijamy pęcherzyki (o ile jakiekolwiek nam powstały) uderzając kilkukrotnie o blat kuchenny, po czym klarujemy kulistymi ruchami  powierzchnię naszego mleka.
  • Ostatnim atrybutem jest malowidło z obwódką!Rysunek, który chcemy wykonać powinien mieć ciemną obwódkę, kontur który będzie go wyróżniał.

Szkolenie odbywało się we wspaniałej atmosferze, o czym świadczą zdjęcia i sporządzone przez naszych uczniów kawy.

                                                                                                                                      Jolanta Nafalska

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.