Nasza szkoła bierze udział w Programie Erasmus+ i realizuje projekty w ramach dofinansowania Unijnego, którego głównym celem jest poprawa szans uczestników na osiągnięcie sukcesu zawodowego po ukończeniu szkoły poprzez m.in. zorganizowanie stażu zawodowego dla 30 uczniów naszej szkoły kształcących się w specjalnościach:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych;
- Technik hotelarstwa;
- Technik spedytor;
- Technik pojazdów samochodowych.
Uczestnicy projektu zostali wybrani w toku postepowania rekrutacyjnego spośród uczniów klas III i IV technikum. Wszyscy uczestnicy projektu zostali objęci programem przygotowawczym, w ramach którego uczestniczyli w zajęciach językowych, pedagogicznych, kulturowych, pierwszej pomocy przedmedycznej i organizacyjnych. Staż zaplanowany został na maj i wrzesień 2022r. W trakcie dwutygodniowego stażu uczestnicy odbyli 10 dni praktyk w zakładach pracy oraz wzięli udział w specjalnie dla nim przygotowanym programie kulturowym. Uczestnictwo w stażu spowodowało u uczniów nabycie lub udoskonalenie szeregu kompetencji.
Należy tu wymienić:
- Zdobycie doświadczenia zawodowego w nowoczesnych zagranicznych przedsiębiorstwach w branżach: samochodowej, gastronomicznej i hotelarskiej
- Rozwój kompetencji zawodowych, zastosowanie zdobytej wiedzy w praktyce
- Rozwój kompetencji językowych – poprawienie umiejętności komunikacji w języku angielskim, wzbogacanie słownictwa branżowego, przełamanie bariery językowej, uzyskanie podstawowej umiejętności komunikacji w języku włoskim
- Wykształcenie postawy otwartości i tolerancji w stosunku do innych kultur i narodowości
- Zyskanie umiejętności pracy w grupie, radzenia sobie ze stresem, aklimatyzacji w nowym środowisku
- Zyskanie wiedzy na temat Włoch, tamtejszej kultury i zwyczajów
Główne cele projektu:
- Podniesienie jakości kształcenia w szkole;
- Poprawa kompetencji naszej kadry;
- Wprowadzenie do oferty edukacyjnej nowych metod, narzędzi i treści inspirowanych rozwiązaniami zagranicznymi;
- Zwiększenie prestiżu naszej szkoły.
Technik pojazdów samochodowych Maj 2022 - prezentacja (kliknij)
Technik hotelarstwa Maj 2022 - prezentacja (kliknij)
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki Maj 2022 - prezentacja (kliknij)
Technik żywienia Wrzesień 2022 - prezentacja (kliknij)
Technik pojazdów samochodowych Wrzesień 2022 - prezentacja (kliknij)
Technik spedytor Wrzesień 2022 - prezentacja (kliknij)
Sprawozdanie z pobytu uczniów na stażach w ramach projektu Erazmus + „Włoskie staże uczniów z Miętnego „ wrzesień 2022
Imię i nazwisko |
Miejsce stażu (nazwa firmy + adres) |
Krótka charakterystyka miejsca stażu |
Opinia o miejscu stażu |
Zakres wykonywanych przez stażystę obowiązków + czego się nauczyli na stażu |
Hubert Uhl |
Ristorante „CAVA” a Spoleto |
Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności. Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej. |
Łukasz Cabaj |
„Ristorante Tric Trac” a Spoleto |
Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności. Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej. |
Patrycja Pyza |
„Ristorante del Mercato” a Spoleto |
Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej i dania regionalne |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności. Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej. |
Natalia Olejnik |
Ristorante La Barcaccia” a Spoleto |
Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności. Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej. |
Dawid Łubian |
Ristorante „Il mio vinaio” a Spoleto |
Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności. Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej. |
Szymon Szuwara |
„2R Office” a Spoleto |
Firma zajmująca się dystrybucja artykułów biurowych detalicznie |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Roksana Baranowska |
„Ferramenta Bonfe” a Spoleto |
Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Sebastian Ostolski |
„Ferramenta Bonfe” a Spoleto |
Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Aleksandra Baranek |
„Ferramenta Bonfe” a Spoleto |
Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Katarzyna Soszka |
„Ferramenta Bonfe” a Spoleto |
Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Szymon Zuchniak |
„Ferramenta Mingoni” a Spoleto |
Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Michał Wojciechowski |
„Ferramenta Mingoni” a Spoleto |
Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków. |
Dominik Szostak |
„Officina Autorizzata di Maiocchi Enrico” a Spoleto |
Serwis samochodowy zajmujący się przeglądami diagnostyką |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji technicznej stosowanej w zawodzie, znajomość przyrządów pomiarowych stosowanych przy pracach kontrolno-obsługowych pojazdów samochodowych, umiejętność posługiwania się nimi, umiejętność montażu i demontażu zespołów i podzespołów samochodowych, umiejętność wykonywania połączeń elementów i układów elektrycznych oraz elektronicznych na podstawie schematów ideowych i montażowych. |
Filip Gontarz |
„Officina Autorizzata di Maiocchi Enrico” a Spoleto |
Serwis samochodowy zajmujący się przeglądami diagnostyką |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji technicznej stosowanej w zawodzie, znajomość przyrządów pomiarowych stosowanych przy pracach kontrolno-obsługowych pojazdów samochodowych, umiejętność posługiwania się nimi, umiejętność montażu i demontażu zespołów i podzespołów samochodowych, umiejętność wykonywania połączeń elementów i układów elektrycznych oraz elektronicznych na podstawie schematów ideowych i montażowych. |
Kacper Szarek |
Fattoria Didattica „Agri Leisure Time” a Spoleto |
Firma zajmująca się instalowaniem systemów energetyki odnawialnej np. fotowoltaiką. |
Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp). |
Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków. Wykonywanie montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, konserwacja i naprawa urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, umiejętność prezentowania oferty handlowej, umiejętność projektowania schematów urządzeń i systemów energetyki odnawialnej. |
Miejsce |
Data |
Cel wycieczki/ krótki opis |
Spoleto - spacer z przewodnikiem po mieście |
18.09.2022r. |
Poznawanie miasta, zabytków kultury i historii: Rocca, Ponte delle Torri, Katedra Duomo, Teatro Romano, Arco DI Druso, Fontana di Piazza del Mercato, Piazza del Mercato. Poznanie możliwości komunikacji miejskiej schodami ruchomymi. |
Spoleto - Giro dei Condotti * |
21.09.2022r. |
Promowanie aktywnej, grupowej formy wypoczynku na świeżym powietrzu - piesza wycieczka Giro dei Condotti - ścieżką zdrowia z punktami widokowymi na panoramę miasta, Rocca, Ponte delle Torri. |
Eggi* |
23.09.2022r. |
Piesza wycieczka do Eggi i okolice fabryki Monini. |
Rzym |
26.09. 2022 r. |
Poznawanie miasta, zabytków kultury i historii: Colloseum, Forum Romanum, Plac Wenecki, Fontanna di Trevi, Pizza di Spagna i Schody Hiszpańskie, Piazza Navona, Panteon, Zamek św. Anioła, Watykan i Bazylika św. Piotra. |
Spoleto* |
28.09.2022r. |
Promowanie aktywnej, grupowej formy wypoczynku na świeżym powietrzu - piesza wycieczka szlakiem św. Franciszka. |
Spoleto* |
01.10.2022r. |
Rocca Albornoziana, Museo nazionale dle Ducato zwiedzanie muzeum i więzienia. |
* - wycieczki organizowane w czasie wolnym, poza programem stażu