Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/server835645/ftp/migracja/zsrmietne.cal24.pl/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 90
Zespół Szkół w Miętnem koło Garwolina - Włoskie staże uczniów z Miętnego - Spoleto maj i wrzesień 2022

Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   zsmietne@mietne.edu.pl    BIP  

Nasza szkoła bierze udział w Programie Erasmus+ i realizuje  projekty w ramach dofinansowania Unijnego, którego głównym celem jest poprawa szans uczestników na osiągnięcie sukcesu zawodowego po ukończeniu szkoły poprzez m.in. zorganizowanie stażu zawodowego dla 30 uczniów naszej szkoły kształcących się w specjalnościach:

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych;
  • Technik hotelarstwa;
  • Technik spedytor;
  • Technik pojazdów samochodowych.

Uczestnicy projektu zostali wybrani w toku postepowania rekrutacyjnego spośród uczniów klas III i IV technikum. Wszyscy uczestnicy projektu zostali objęci programem przygotowawczym, w ramach którego  uczestniczyli w zajęciach językowych, pedagogicznych, kulturowych, pierwszej pomocy przedmedycznej i organizacyjnych. Staż zaplanowany został na  maj i wrzesień  2022r. W trakcie dwutygodniowego stażu uczestnicy odbyli 10 dni praktyk w zakładach pracy oraz wzięli udział w specjalnie dla nim przygotowanym programie kulturowym. Uczestnictwo w stażu spowodowało u uczniów nabycie lub udoskonalenie szeregu kompetencji.

Należy tu wymienić:

  • Zdobycie doświadczenia zawodowego w nowoczesnych zagranicznych przedsiębiorstwach w branżach: samochodowej, gastronomicznej i hotelarskiej
  • Rozwój kompetencji zawodowych, zastosowanie zdobytej wiedzy w praktyce
  • Rozwój kompetencji językowych – poprawienie umiejętności komunikacji w języku angielskim, wzbogacanie słownictwa branżowego, przełamanie bariery językowej, uzyskanie podstawowej umiejętności komunikacji w języku włoskim
  • Wykształcenie postawy otwartości i tolerancji w stosunku do innych kultur i narodowości
  • Zyskanie umiejętności pracy w grupie, radzenia sobie ze stresem, aklimatyzacji w nowym środowisku
  • Zyskanie wiedzy na temat Włoch, tamtejszej kultury i zwyczajów

Główne cele projektu:

  • Podniesienie jakości kształcenia w szkole;
  • Poprawa kompetencji naszej kadry;
  • Wprowadzenie do oferty edukacyjnej nowych metod, narzędzi i treści inspirowanych rozwiązaniami zagranicznymi;
  • Zwiększenie prestiżu naszej szkoły.

Technik pojazdów samochodowych Maj 2022 - prezentacja (kliknij)

Technik hotelarstwa Maj 2022 - prezentacja (kliknij)

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki Maj 2022 - prezentacja (kliknij)

Technik żywienia Wrzesień 2022 - prezentacja (kliknij)

Technik pojazdów samochodowych Wrzesień 2022 - prezentacja (kliknij)

Technik spedytor Wrzesień 2022 - prezentacja (kliknij)

Sprawozdanie z pobytu uczniów na stażach w ramach projektu Erazmus + „Włoskie staże uczniów z Miętnego „ wrzesień 2022

Imię i nazwisko

Miejsce stażu (nazwa firmy + adres)

Krótka charakterystyka miejsca stażu

Opinia o miejscu stażu

Zakres wykonywanych przez stażystę obowiązków + czego się nauczyli na stażu

Hubert Uhl

 Ristorante „CAVA” a Spoleto

Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej
i dania regionalne.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że   we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności.

Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej.

Łukasz Cabaj

„Ristorante Tric Trac” a Spoleto

Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej
i dania regionalne

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności.

Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej.

Patrycja Pyza

„Ristorante del Mercato” a Spoleto

Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej i dania regionalne

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności.

Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej.

Natalia Olejnik

Ristorante La Barcaccia” a Spoleto

Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej
i dania regionalne

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności.

Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej.

Dawid Łubian

Ristorante „Il mio vinaio” a Spoleto

Restauracja serwująca dania kuchni włoskiej
i dania regionalne.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji stosowanej w zawodzie oraz procedur zapewniających jakość żywności.

Znajomość procedur zapewniania jakości żywności, przechowywanie żywności i napojów, ocena wartości odżywczej, umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej.

Szymon Szuwara

„2R Office” a Spoleto

Firma zajmująca się dystrybucja artykułów biurowych detalicznie
i hurtowo.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Roksana Baranowska

„Ferramenta Bonfe” a Spoleto

Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych
i instytucji świadcząca usługi dowozu towarów.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Sebastian Ostolski

„Ferramenta Bonfe” a Spoleto

Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych
i instytucji świadcząca usługi dowozu towarów.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Aleksandra Baranek

„Ferramenta Bonfe” a Spoleto

Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych
i instytucji świadcząca usługi dowozu towarów.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Katarzyna Soszka

„Ferramenta Bonfe” a Spoleto

Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych
i instytucji świadcząca usługi dowozu towarów.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Szymon Zuchniak

„Ferramenta Mingoni” a Spoleto

Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych
i instytucji świadcząca usługi dowozu towarów.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Michał Wojciechowski

„Ferramenta Mingoni” a Spoleto

Firma zajmująca się obsługą klientów detalicznych
i instytucji świadcząca usługi dowozu towarów.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość zasad oznakowania ładunków, umiejętność zabezpieczania ładunku, znajomość systemów monitorowania i rejestrowania środków transportu i ładunków.

Dominik Szostak

„Officina Autorizzata di Maiocchi Enrico” a Spoleto

Serwis samochodowy zajmujący się przeglądami diagnostyką
i naprawą aut.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji technicznej stosowanej w zawodzie, znajomość przyrządów pomiarowych stosowanych przy pracach kontrolno-obsługowych pojazdów samochodowych, umiejętność posługiwania się nimi, umiejętność montażu i demontażu zespołów i podzespołów samochodowych, umiejętność wykonywania połączeń elementów i układów elektrycznych oraz elektronicznych na podstawie schematów ideowych i montażowych.

Filip Gontarz

„Officina Autorizzata di Maiocchi Enrico” a Spoleto

Serwis samochodowy zajmujący się przeglądami diagnostyką
i naprawą aut.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Znajomość rodzajów i elementów dokumentacji technicznej stosowanej w zawodzie, znajomość przyrządów pomiarowych stosowanych przy pracach kontrolno-obsługowych pojazdów samochodowych, umiejętność posługiwania się nimi, umiejętność montażu i demontażu zespołów i podzespołów samochodowych, umiejętność wykonywania połączeń elementów i układów elektrycznych oraz elektronicznych na podstawie schematów ideowych i montażowych.

Kacper Szarek

Fattoria Didattica  „Agri Leisure Time” a Spoleto

Firma zajmująca się instalowaniem systemów energetyki odnawialnej np. fotowoltaiką.

Wszystkie miejsca stażu spełniły potrzeby stażystów. Na podkreślenie zasługuje fakt, że we wszystkich miejscach odbywania stażu uczniowie przyjmowani byli  z  ogromną życzliwością, w pracy panowała miła atmosfera, opiekunowie zawsze byli gotowi służyć radą zarówno w kwestii merytorycznej podczas wykonywania zleconej pracy  jak i dotyczącej spędzania czasu wolnego (co warto jeszcze zobaczyć, jak dotrzeć do wskazanego miejsca praktyk, gdzie zrobić zakupy itp).

Znajomość przepisów BHP oraz ppoż, znajomość zagadnień zawodowych, systematyczność, dokładność, umiejętność rozwiązywania problemów, praca w zespole, radzenie sobie ze stresem. Myślenie przyczynowo – skutkowe, umiejętność wyciągania wniosków.

Wykonywanie montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, konserwacja i naprawa urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, umiejętność prezentowania oferty handlowej, umiejętność projektowania schematów urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.

Miejsce

Data

Cel wycieczki/ krótki opis

Spoleto - spacer z przewodnikiem po mieście

18.09.2022r.

Poznawanie miasta, zabytków kultury i historii: Rocca, Ponte delle Torri, Katedra Duomo, Teatro Romano, Arco DI Druso, Fontana di Piazza del Mercato, Piazza del Mercato. Poznanie możliwości komunikacji miejskiej schodami ruchomymi.

Spoleto - Giro dei Condotti *

21.09.2022r.

Promowanie aktywnej, grupowej formy wypoczynku na świeżym powietrzu - piesza wycieczka Giro dei Condotti - ścieżką zdrowia z  punktami widokowymi na panoramę miasta, Rocca, Ponte delle Torri.

Eggi*

23.09.2022r.

Piesza wycieczka do Eggi i okolice fabryki Monini. 

Rzym

26.09. 2022 r.

Poznawanie miasta, zabytków kultury i historii: Colloseum, Forum Romanum, Plac Wenecki, Fontanna di Trevi, Pizza di Spagna i Schody Hiszpańskie, Piazza Navona, Panteon, Zamek św. Anioła, Watykan i Bazylika św. Piotra.

Spoleto*

28.09.2022r.

Promowanie aktywnej, grupowej formy wypoczynku na świeżym powietrzu - piesza wycieczka szlakiem św. Franciszka.

Spoleto*

01.10.2022r.

Rocca Albornoziana, Museo nazionale dle Ducato zwiedzanie muzeum i więzienia.

* - wycieczki organizowane w czasie wolnym, poza programem stażu

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.